Történetek a Bikás Parkból

Kummert Krisztián "Gonzales" kosaras blogja

Iszol te eleget?

2018. március 06. 15:36 - Bikás Park

A tegnapi cikkemben a nyújtás és a pihenés fontosságáról írtam nektek hogy jobb hatásfokkal tudjatok edzeni és jobb eredményeket érhessetek el a sportban...
Ma egy másik legalább ilyen fontos dologról fogok nektek mesélni ami nem más mint a folyadékbevitel. 

00.png

Amint azt tudjuk és megtanultuk az általános iskolai biológia óráinkon hogy az egészséges felnőtt emberek testének 70%-a víz. Így teljesen egyértelműen következik hogy a teljesítményünk egyik sarkallatos pontja a helyes vízfogyasztás. Ráadásul gyermekeknél ez a százalékos összeg elérheti a 80%-ot is, így nekik ha lehet ezt így mondani ez még lényegesebb dolog. Ezért is foglalkozok ma ezzel.

Kevesen tudják, hogy aki szomjúságot érez az valójában már a folyadék készletének kb 1%-át veszítette el aznap.
Banális tévhit az is hogy egy komolyabb edzés vagy megterhelő munka után ha kilókat fogytunk a kiinduló állapothoz képest, hogy azt a zsírkészleteinkből veszítettük és hurrá, mennyivel előrébb is vagyunk pl egy fogyásban...
Természetese ilyenkor is a sok kiizzadt vízből veszítettünk de ez érvényes lehet forró szauna vagy nyári kánikula esetén is. Ezért se hallottunk még pl napdiétáról, vagy szaunadiétáról... Mivel fogyni igazán csak étrend változtatással és sok mozgással lehet. Ne haragudjon meg senki, ha ezzel széttörtem az álmait, de sajnos ez a kemény valóság.

002_3.jpg

Az emberi agy 75-, a csontok 25-, a vér 83%-a víz.
Ebből rögtön lehet is következtetni hogy a folyamatos kiszáradás mennyire vezethet a dekoncentráltsághoz és a fáradtság érzethez, vagy ahhoz a fura érzéshez amit pl. én szoktam érezni nyári több órás kosarazások közbe a Bikáson, ha elfelejtek a sok meccs hevében inni, és olyankor azt veszem észre magamon, hogy azt érzem mintha az izmaim "rozsdásodnának... 

Ne! Ne is írjátok hogy ez a 40 éves korom miatt van, hisz akkor nem múlna el ez az érzésem folyadék fogyasztás után kb 15-20 perccel. 
Az öregséget az ember inkább ott érzi hogy a reggeli merevedése már inkább a derekában érződik mint máshol... ;)

003.jpg

Mikor- és mit érdemes innunk?

Azt megbeszéltük hogyha szomjasak vagyunk akkor már ugye késő, és ez nem azt jelenti hogy akkor nem kell vizet innunk, hanem hogy akkor már kötelező.
Egyébként edzéseink előtt 2 órával is javasolt meginni 4-6 dl folyadékot.
Egy tipp: Ha L-carnitint is fogyasztotok az edzéseitek előtt fél órával, akkor kevésbé lesztek fáradékonyak, többet tudtok mozogni és ha fogyóztok többet is tudtok fogyni.
Ami még fontos! Hiába esik jól a jég hideg víz vagy ásványvíz, az ideális hőmérséklet a 15-21 Celsius fok, mert az ettől eltérő hőmérséklet fogyasztása már megterheli a szervezetet.
A verejtékezéssel, légzéssel elveszített folyadék mennyisége nagy egyéni különbségeket mutat (függ pl. a sportág típusától, a külső környezet hőmérsékletétől, páratartalmától, a sportoló nemétől, az edzés intenzitásától) éppen ezért a legjobb az egyénre szabott folyadékpótlás; átlagosan alkalmanként 1,5-3 dl folyadék elfogyasztása, de extrém igénybevétel esetén akár 2 liter is lehet az óránként elveszített vízmennyiség.
Érdemes e téren az edzőinkkel egyeztetnünk hogy mennyi a javasolt vízbeviteli mennyiség az adott edzésünkhöz.

 

Mit érdemes fogyasztanunk?

Ez nagyban függ a sportolásunk időtartamától is!
1 óránál rövidebb, enyhe intenzitású sporttevékenység esetén a víz, ásványvíz is elegendő; 1-2 órás, mérsékelten intenzív sport esetén a víz mellett gyümölcslé vagy szénsavmentes üdítő is választható az izmok szénhidrát ellátásának biztosítására; 2 óránál hosszabb és/vagy intenzív edzés esetén már a szénhidrátok mellett az elektrolitok (nátrium, kálium) pótlására is szükség van, például valamilyen sportital formájában.


Na és edzés után?

Adja magát hogyha elhasználtuk és kiizzadtuk az edzés végén a sok folyadékot magunkból meg az elektrolitokat, akkor bizony ezt vissza is kell pótolnunk... Ezért ezek egyensúlyának a helyreállításához is bizony innunk kell.
Nem is nagyon kell kivárnunk az edzésünk után, minél hamarabb érdemes a hiányt pótolunk.
Szerencsére van erre egy általánosan elfogadott ha úgy tetszik "ökörszabály", hogy
minden egyes kilogramm elveszített testtömeg után 1,5 liter folyadék elfogyasztása javasolt.

Ilyenkor a víz, ásványvíz is bőven megfelelő választás, hiszen a hétköznapi étrend biztosítja a szükséges nátriumot és tápanyagokat, a változatosság azonban bizonyítottan megkönnyíti a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztását, a sportitaloktól kezdve a teákon és üdítőkön át a vízig, ásványvízig majdnem minden alkoholmentes ital hozzájárul a szervezet folyadékszükségletének kielégítéséhez.

Hosszú volt a cikk?
Megszomjaztatok? Érdemes lenne inni egy pohár vizet nem?
;)

004.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bikaspark.blog.hu/api/trackback/id/tr313719728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása